Warning: array_merge(): Expected parameter 2 to be an array, bool given in /customers/6/0/9/ucademy.net/httpd.www/wp-content/plugins/instagram-feed/inc/if-functions.php on line 583

Legendarische Bregman staat op tegen mondiale elite, Fox’ presentator ontploft.

Dit is wat de wereld drijft. We leven in een transitie.

Rutger Bregman stond bijna twee weken geleden in Davos, op het World Economic Forum. Daar sprak Bregman zijn waarheid over hoe hypocrisie de boventoon voert op het elitaire congres en de absurditeit dat niemand op het congres het had over belastingen. Zijn korte ingestudeerde speech ging viral: “It feels like I’m at a firefighters conference, but no one’s talking about water!”, is één van de mooie oneliners uit het verhaal van Bregman[1]. Sinds deze korte talk wordt Bregman over de hele wereld uitgenodigd om te spreken over belastingen, basisinkomen, en  zijn blik op wereldwijde economische ontwikkelingen. Zo werd hij vorige week uitgenodigd op Fox News, waar presentator Tucker Carlson ontplofte en Bregman de huid vol schold.

De rijke rechts-georiënteerde nieuwszender poogt mee te profiteren van Bregman’s succes door het item aan te halen als kijkcijfertrekker. Daar stak Bregman een stokje voor door zijn huiswerk te doen toen hij uitgenodigd werd voor de Fox News uitzending. Algauw begon hij over de eigenaren van Fox, de Murdoch-familie. Dan adresseert hij Carlson persoonlijk als hij zegt dat Tucker Carlson smeergeld heeft aangenomen van de allerrijksten. Hij noemt hem een miljonair die betaald wordt door miljardairs. Die statements resulteren in Carlson’s meltdown.

“U bent geen onderdeel van de oplossing. U bent onderdeel van het probleem.”[2] Zo luidde het feilloze oordeel van Bregman tegen Tucker Carlson, presentator van Amerikaanse Fox News. Carlson bleef even stil. Het fragment verbaasde mij ten zeerste. Iemand als Tucker Carlson, wiens baan het is om zich uit dit soort situaties te redden, en hier op dagelijkse basis op getraind wordt, die zichzelf niet meer de baas was. Er vielen pijnlijke stiltes die werden opgevuld met nieuwe argumenten van Bregman. Carlson liet zich de baas zijn. En haalde uiteindelijk uit met een magere “Go fuck yourself. You’re a small-brained… Moron.”. Tja. 1-0 voor de Nederlandse historicus.

Bregman’s strategie

Het filmpje duurt niet meer dan 5 minuten. En al snel wordt Bregman’s tactiek duidelijk: Carlson is een prooi. “Ik heb me uitgesproken tegenover grote machthebbers en rijken op Davos. En eigenlijk doe ik dat vandaag weer. Want laten we eerlijk zijn: er kijken vooral rijken naar Fox News.” Sprak Bregman na een korte introductie over zijn avontuur in Davos. Carlson lacht ongemakkelijk en praat er overheen. Maar Bregman heeft zijn strategie uitgestippeld. Dat blijkt door het hele interview, waarin hij kalm zijn weerwoord paraat heeft terwijl Carlson oververhit raakt en paniekerige kreten slaat zoals: “Ik kan toch wel over belastingen praten! Dat doe ik nu toch!”. Een statement die Bregman in de wind slaat. Het is te laat.

Fox News heeft het interview niet uitgezonden. Het was Bregman zelf die het gesprek opnam en het uitzond via het netwerk Now This[3]. Now This is een kanaal dat zich richt op ‘stories that move’, verhalen die ons in beweging brengen.

Andere nieuwszenders praten niet over de briljante strategie die Bregman heeft uitgestippeld voordat hij werd geïnterviewd.[4] Vreemd, want als we heet in de bildung-gedachte hebben over de kerncompetentie “expressie”, dan geeft Bregman een uitmuntend voorbeeld van een legendarisch statement op globaal niveau wegzetten. Dit is doordacht kritiek ten top. Het doordringen van diep geïndoctrineerde rechts-georiënteerde netwerken om daar het systeem van binnenuit te veranderen is feilloos briljant.

Bregman zegt wat iedereen denkt

Wat Bregman en zijn verhaal zo bijzonder maakt is dat het een persoon is die oprecht en integer opzoek is naar de waarheid. Het is niet zijn bedoeling om te provoceren. Dit is echter een middel dat hij gebruikt om het onderste uit de kan te krijgen. Bregman ziet de noodzaak in om het over taboes te hebben. Bij het doorbreken van deze taboes en public is vooronderzoek Bregman’s grootste hefboom. Het uitkienen van de waarheid en dat in het perspectief plaatsen van het grotere plaatje is wat de uitingen van Bregman zo bijzonder maken. Het interview wat vorige week heeft plaatsgevonden was geen toeval. Deze uitbarsting was niet een gelukstreffer waardoor Bregman weer globaal nieuws haalde. Het is een vooropgezette strategie waarbij de bedoeling is om de rijken niet langer de stem van de wereld te laten zijn. Bregman geeft mensen een stem die moeten zwijgen, of denken dat ze moeten zwijgen. Zoals hij getuigt aan het begin van het interview: “ik zeg alleen wat iedereen in Amerika denkt, maar niemand zegt het.”.

Wil je meer weten over hoe de wereld in elkaar zit? Volg onze module Macht en Invloed!

Wil je meer inspiratie? Kom naar ChalkTalk!

Kun je niet genoeg krijgen van onze blogs? Volg ons op de socials!

[1] https://www.ucademy.net/hoe-bregman-op-het-world-economic-forum-de-allerrijksten-diste/

[2] https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=6_nFI2Zb7qE

[3] https://nowthisnews.com/videos/politics/leaked-fox-news-segment-with-rutger-bregman-gets-out-of-hand

[4] https://www.businessinsider.nl/rutger-bregman-tucker-carlson/

Eva-Lisa Janssen
Eva-Lisa JanssenMede-oprichter & Directeur
Die ambitieuze twintiger, klaar om te werken aan een nieuwe wereld. Gedreven door de honger naar kennis en co-creatie. Ik heb de handen uit de mouwen gestoken om deze wereld een stukje beter, leuker en mooier proberen te maken.
Het is mijn doel om deze wereld door te geven aan de volgende generaties op een manier waar ik trots op ben.
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.