Persoonlijk ondernemerschap: werk doen dat je het liefste doet

Iedereen is uniek maar waarom zijn we dat tussen 9 en 5 dan niet? Op school leer je hetzelfde als alle andere studenten en het bijbaantje in het weekend bij de supermarkt doe je puur om geld te verdienen. Toch kan het anders. Nu je jong bent en je studiegeld (lang leve ome Duo) en de huur van je kamer je grootste zorgenpost zijn, is voor jezelf beginnen helemaal niet zo’n gek idee.

1 oktober geef ik een gratis masterclass in Tilburg van 19 tot 21.30 uur waarbij we aan de slag gaan met het uitvinden van wie je bent en wat je wil. Ik laat je in deze column alvast kennismaken met mijn visie: persoonlijk ondernemerschap.

Dat ervaring opdoen naast je opleiding handig is, hoef ik je niet uit te leggen. Toch brengt het je meer dan alleen een goed gevuld CV. Persoonlijk ondernemerschap stelt de ondernemer centraal, niet het product of de dienst. Aan de slag gaan met je unieke talent en (misschien nu nog onontdekte) passie geeft je een gevoel van onafhankelijkheid, persoonlijke groei en eigenheid, zingeving en plezier en trots. Je komt op de arbeidsmarkt verder als je het dichtbij jezelf zoekt. Een spontane, authentieke jongen wint het van een strakke, doorgewinterde verkoper in grijs pak die in het wilde weg verkooppraatjes houdt.

Onderscheidend vermogen

Het vertrouwen moet dus niet komen vanuit je aanbod maar vanuit jouzelf. Je moet kunnen aangeven wat je drijft en waar je in gelooft. De sleutel is onderscheidend vermogen, daar heb je vast al weleens van gehoord. Om onderscheidend te zijn, heb je drie basisingrediënten nodig. Eén: je moet je unieke talent optimaal benutten. Twee: dat doe je op de plek waar je voldoening en plezier beleeft. Drie: je streeft je eigen doelen na waar je voldoening en plezier aan beleeft. 

Die doelen, werkplek en talenten kun je inzetten om je hartsverlangen te realiseren, oftewel dat je ze afstemt op wat je voor mensen wil betekenen? Waar gaat je hart sneller van kloppen? Ga voor jezelf eens na welke van deze hartsverlangen je het meest aanspreekt en bedenk daarbij wat dat over jou zegt.

Waarom nu?

Je bent jong, hebt geen grote kostenposten en alles wat je nu verdient is mooi meegenomen. Sommige mensen vinden pas later hun passie of worden door andere factoren gedreven. Dat is ook niet gek want op een opleiding wordt er nauwelijks aandacht besteed aan jou als uniek persoon, maar wordt puur kennis bijgebracht. Vaak op een moment dat de hypotheek moet worden betaald, voor de kinderen moet worden gezorgd en het weekend bestaat uit bezoekjes aan de schoonfamilie. Dat is voor velen een lastig moment om alsnog voor zichzelf te kiezen, vooral ook vanwege de (financiële) risico’s die je in loondienst niet hebt. 

Bij persoonlijk ondernemerschap is het cruciaal dat je je onderneming bouwt op je hartsverlangen, oftewel: wat wil je voor mensen betekenen? Het is leerzaam om daar al vroeg bij stil te staan zodat je aan de slag kan met een job die je lang volhoudt. Door bij te dragen aan een betere wereld (je hard maken voor windenergie), liefde en connectie aan te brengen in iemands leven (relatietherapeut), mensen zekerheid bieden (accountant) of van betekenis of van belang willen zijn (businesscoach). Ga bij jezelf eens na van welk hartsverlangen jouw hart harder zou gaan kloppen als je het dagelijks zou mogen doen?

Intrinsieke motivatie

Cristiano Ronaldo is een topvoetballer geworden, omdat hij zich altijd heeft gericht op voetballen. Het is een keuze waar hij zich vol voor inzet. Sommige (jonge) mensen zijn gedreven door intrinsieke motivatie, dat wil zeggen motivatie die volledig vanuit jezelf komt. Ik ben er zo één. Zolang ik mij herinner maakte ik video’s. Met de poppen van mijn zus maakte ik het ene na het andere televisieprogramma na. Ik was toen een jaar of elf. Ik knutselde een showtrap van videobanden, naaide jurkjes met mijn oma voor de presentatrices en hing mijn bureau vol lampen. Dat was het begin van videomaker Julian. 

Geloof het of niet, ook al heb je geen idee wat je passie is, wat je talenten zijn en wat je wil in het leven, je kan er toch zeker achter komen door jezelf de juiste vragen te stellen. Een goede methode hiervoor is om eens terug te kijken naar wat je allemaal al hebt gedaan. Wat wilde je bijvoorbeeld vroeger als kind worden? Het kan zomaar zijn dat je vrijwilligerswerk hebt gedaan of bepaalde diploma’s bij cursussen hebt gehaald, die veel over jou vertellen. Een moodboard maken (door jezelf of je omgeving) is ook een methode die jouw persoonlijkheid duidelijker kan maken. 

Essentie

Door je expressieve eigenschappen (uitstraling en stijl), emotionele persoonlijkheidskenmerken (drijfveren, passies en persoonlijkheid) en functionele vaardigheden (kennis, opleiding en ervaring) in kaart te brengen wordt veel duidelijk. Dit alles bij elkaar heet de merkessentie. Je creëert zelfbewustzijn en ik geloof er heilig in dat zelfbewustzijn zorgt voor (meer) zelfvertrouwen. Een goede basis voor je persoonlijke onderneming. 

1 oktober geef ik bij Ucademy een gratis masterclass bij Fontys in Tilburg van 19 tot 21.30 uur waarbij we aan de slag gaan met het uitvinden van wie je bent en wat je wil. Zie ik je dan?

Vond je dit een interessant onderwerp? Kijk dan vooral hoe je jouw bedrijf ook kan verduurzamen!
Check deze blog.


Laten we contact houden! Volg me vooral op Instagram via @julianklop. Een vriendschapsverzoek sturen op Facebook mag ook altijd. Zie ik jou 1 oktober tijdens de masterclass?

Julian Klop
Julian Klop Trainer Masterclass Persoonlijk ondernemerschap
Ik ben videomaker & presentator Julian Klop (22) en heb nu twee jaar een onderneming waarbij ik doe wat ik het liefst doe. Als vlogger voor RTL 4, als nieuwslezer bij De Persgroep en als reportagemaker bij o.a. Fontys Hogescholen en RCN Vakantieparken. Ik help jonge mensen om hun talenten te ontdekken en te helpen bij hun eerste stappen.