Een ode aan experimenteren

Mensen zien je fouten tóch niet


Ik werkte eens in een horecazaak om mijn studie te betalen, vlak voordat ik het vak ondernemen leerde verstaan. Horecawerk is ploeteren. Zoals je bij een kantoorbaan gewend bent soms even gas te geven, sta je tijdens horecawerk continu in de 5
e versnelling. Bovendien is het werk in een horecazaak niet zoals veel mensen denken: hersenen uit en gáán. Integendeel: het werk in een horecagelegenheid vereist de gerespecteerde skillset bestaande uit onder meer frustratietolerantie, doorzettingsvermogen, inzicht, scherpzinnigheid, snel kunnen schakelen, samenwerken, mentale – en fysieke fitheid. Kortom: geen klus voor een no-brainer. 

Op een dag was ik aan het werk, na een filmavond de dag ervoor. Waar de film precies over ging weet ik niet meer. Het enige wat ik van de film heb onthouden is dat er een willekeurige scene in de film zat waarin iemand vroeg of hij de wijn kon ‘decanteren’. Ik was jong en naïef (of zoals ik naïviteit liever verwoord: integer aan mijn vertrouwen) en had nog nooit van decanteren gehoord. De film demonstreerde dat decanteren het proces betreft van de wijn zorgvuldig in een karaf overgieten zodat de wijn kan ‘luchten’. En wie is Hollywood om mij op het verkeerde been te zetten?
Dus ik kwam op mijn werk met deze nieuwe kennis. En warempel, aan één van mijn tafeltjes werd een fles rood besteld. Dus ik vroeg aan de bestellende meneer of ik de wijn voor hem kon decanteren. “Nou graag”, zei hij verrast.
En terwijl ik de fles in een karaf leegschenk, mezelf een schouderklopje gevend dat ik toch even wat extra moeite wil doen om het een klant naar zijn zin te maken, komt mijn leidinggevende naast me staan.

“Wat ben je aan het doen?” vraagt hij met oprechte vraagtekens. “Nou Jos, ik ben deze wijn aan het decanteren.” Zei ik vol trots. “Want dat heb ik gisteren in een film gezien. En deze meneer aan tafeltje 46 had daar wel behoefte aan.”
“Eva-Lisa, dat doe je alleen met oude wijnen. Niet met nieuwe wijnen.”
“O.” 

De klant is er nooit achter gekomen. Of misschien ondertussen wel, als hij zich meer is gaan verdiepen in de fijne kunst van wijn. In elk geval voelde hij zich wat specialer, en hij wist het eigenlijk ook niet.
Ik leerde die dag iets belangrijks: experimenteer gewoon. Mensen zien je fouten vaak toch niet. Bovendien zijn experimenten de bakermat van innovatie en enthousiasme. Ik vind de boodschap “ga het maar doen. En als het niet lukt, sta op en ga door” ondervertegenwoordigd in de onderwijs- en werksferen. Experimenten maken een stukje magie vrij, of het nu lukt of niet. En die magie wordt doodgeslagen met spreadsheets en projectplannen waarin van A tot Z wordt gepland en gestructureerd. Ja hallo, dat is dus geen experiment meer. Een experiment is onverwacht en spontaan. Een experiment heeft zo weinig mogelijk structuur en geen harde cijfers maar eerder een hoger doel waar je naartoe werkt.

We zouden met zijn allen wat meer moeten experimenteren. Een experiment kun je verpakken als een cadeautje, zoals de gedecanteerde wijn. Iets waar iemand niet specifiek om heeft gevraagd, maar wat wel een positieve impact heeft op de situatie. Een verrassing met een strik eromheen. Dan maakt het eigenlijk niet meer uit of de wijn lekkerder smaakt.

Eva-Lisa Janssen
Eva-Lisa JanssenMede-oprichter & Directeur
Die ambitieuze twintiger, klaar om te werken aan een nieuwe wereld. Gedreven door de honger naar kennis en co-creatie. Ik heb de handen uit de mouwen gestoken om deze wereld een stukje beter, leuker en mooier proberen te maken.
Het is mijn doel om deze wereld door te geven aan de volgende generaties op een manier waar ik trots op ben.