Warning: array_merge(): Expected parameter 2 to be an array, bool given in /customers/6/0/9/ucademy.net/httpd.www/wp-content/plugins/instagram-feed/inc/if-functions.php on line 583

Hoe Bregman op het World Economic Forum de allerrijksten diste.

Bregman was vorige week uitgenodigd voor het World Economic Forum. Als panellid, niet als spreker. De allerrijksten kwamen op in Davos bijeen om het te hebben over de grotere economische ontwikkelingen, rechtvaardigheid en armoede. Maar één ding bleef onbesproken: Belastingen.
De jonge historicus nam het hef in eigen hand en leerde een speech uit zijn hoofd. “Wat ze me ook vroegen, ik zou die speech geven.” Gaf Bregman later in menigeen interviews toe. Een uitstekend voorbeeld van hoe rechtvaardige verhalen zegenvieren.

“Het voelt alsof ik op een brandweerconferentie ben, maar niemand mag het hebben over water.”. Is één van de mooie oneliners uit de speech van Rutger Bregman, die een kort pleidooi hield voor het betalen van belastingen van de allerrijksten. Bregman was uitgenodigd als panellid op het World Economic Forum in Davos afgelopen week. De paneldiscussie zou gaan over het basisinkomen. Een onderwerp waar Bregman eerder een boek over publiceerde: Gratis geld voor iedereen (2014). In dit boek wordt betoogt hoe een gestandaardiseerd basisinkomen armoede kan verhelpen en bijdragen aan civiele sufficiëntie. Sterker nog, een basisinkomen zal mensen meer motiveren om te werken.

Bregman poogde de olifant in de kamer te benoemen door het te hebben over belastingen. “Taxes, taxes, taxes. The rest is bullshit.”. Een vrij duidelijk statement. Dat statement nam zijn publiek hem niet in dank af – de zaal zat namelijk vol rijke filantropen die er een sport van hebben gemaakt zo min mogelijk belasting te betalen. Op de officiële website van The World Economic Forum is vreemd genoeg niets over Bregmans verhaal te vinden. Mooie titels zoals “Globalization 4.0” of “The Garden of Eden is no more” staan geëtaleerd op de website. Maar aan de rebellerende woorden van Bregman wordt geen aandacht besteed. “1.500 mensen zijn hier in het vliegtuig naar toegekomen om Sir David Attenborough te horen over hoe we de planeet aan het verwoesten zijn.” Is een andere oneliner die bijblijft. Hypocrisie ten top.

Winnie Byanyima, Executive Director van Oxfam vult Bregman aan: “Mensen die wij spreken in de Verenigde Staten moeten luiers naar het werk aan omdat zij geen toilet pauzes mogen houden. Jullie steenrijken hebben het over werkgelegenheid, maar dan kwantificeer je de verkeerde dingen. We moeten het hebben over de waardigheid van arbeiders.”. Dit bevestigd Bregmans beeld van het World Economic Forum als plaats waar hypocrisie de boventoon voert. Ik als werkgever kan me niets voorstellen bij deze vorm van leiderschap, waarbij mensen maximaal geütiliseerd worden ter behoeve van kapitalistisch rendement.

Het leven leert ons alles over geld, en geld leert ons alles over het leven [3]. Wij mensen hebben een ongezonde relatie met geld. Het distantieert ons van de kwalitatieve waarde van dingen. Het objectiveert ons tot functionaliteit. Geld dwingt ons tot corruptie, obsessiviteit en overorganiseren. Ik pleit niet voor een wereld zonder geld, maar een wereld waarin geld een meer secundaire rol inneemt. Geld nivelleert de kwalitatieve verschillen tussen de dingen door deze te reduceren tot kwantiteitsverschillen. Georg Simmel spreekt over geld als grootste vormverstoorder. Het ontbreekt geldt aan individualiteit, dus vorm, maar laat ons alles als een dynamische meetlat beoordelen op kwantiteit. Dat is een denigrerende manier om naar dingen, en naar onszelf te kijken.

Bregman predikt voor een optimistisch wereldbeeld. Dat mensen een diep gekoesterd verlangen hebben om een contributie aan deze samenleving te leveren[4]. Daar geloof ook ik in. Mensen hebben een natuurlijke behoefte een systeem in stand te houden wat hen onderhoudt. En wat dit systeem nodig heeft om zichzelf in stand te houden is helden zoals Bregman die hun kop boven het maaiveld uit durven te steken.

Wil je net zo rebellerend leren denken als Bregman? Ga naar ChalkTalk! 

Wil je hier meer over te weten komen? Boek onze module Macht & Invloed.

Wil je up-to-date blijven van onze andere columns? Volg ons op Social Media!

Eva-Lisa Janssen
Eva-Lisa JanssenMede-oprichter & Directeur
Die ambitieuze twintiger, klaar om te werken aan een nieuwe wereld. Gedreven door de honger naar kennis en co-creatie. Ik heb de handen uit de mouwen gestoken om deze wereld een stukje beter, leuker en mooier proberen te maken.
Het is mijn doel om deze wereld door te geven aan de volgende generaties op een manier waar ik trots op ben.
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.