Een vegetarische lunchbeleid

Een paar maanden geleden stond ik in de supermarkt voor het schap met vleesvervangers. Twijfelend wat ik zou halen, tot een mevrouw mij op de schouders tikt. “Ben jij toevallig een vegetariër, zou je mij kunnen helpen?” vroeg ze vriendelijk. Natuurlijk knikte ik en vertelde ik dat ik geen vlees eet. Ze vroeg gelijk naar tips, ze wilt namelijk vaker vegetarisch gaan koken. Dit maakte mij natuurlijk erg blij en vertelde haar over mijn favoriete producten: van cashewnoten tot avocado’s. Ik zie het steeds vaker, mensen die minder vlees eten of zelfs helemaal stoppen met dierlijke producten. Het woord van het jaar is volgens de NOS “-schaamte” daaronder valt ook de term ‘Vleesschaamte’, het groeiende ongemak dat we krijgen bij milieubelastende keuzes. Zo dus ook het eten van vlees. Toen ik bij Ucademy voor het eerst hoorde van het vegetarische beleid van Ucademy was ik erg geïnteresseerd naar het concept.

Het is alweer 7 jaar geleden toen ik besloot geen vlees meer te gaan eten. Op jonge leeftijd heb ik deze keuze gemaakt, en ik sta nog steeds vol trots achter deze keuze. Het is iets waar ik dagelijks mee bezig ben, bewust en onbewust. Ondertussen bestaat een groot deel van mijn vriendengroep uit veganisten/vegetariërs en is zelfs mijn vader gestopt met vlees. Tegenwoordig is het voor mij niet meer dan normaal om geen vlees te eten, en ik ben ook van mening dat het een normaler ding moet worden. Ik merk dat mijn vegetarische leefstijl soms nog ‘een ding’ is wanneer ik bijvoorbeeld bij iemand blijf eten. Ze vinden het dan lastig om geen vlees te maken, terwijl het niet zo moeilijk hoeft te zijn. Ondanks dat er de afgelopen jaren meer mensen vegetariër of veganist worden, vinden anderen het nog steeds lastig om zich aan te passen, ook al is het maar voor één maaltijd.

Het vegetarische beleid is simpel: Geen vlees op kantoor. Een boterham met ham komt dus niet meer binnen, alleen maar vegetarische etenswaren bij Ucademy. Denk aan hummus, sla, avocado’s, baby spinazie, pitten en zaden, (appel)stroop, komkommer, (pure) chocoladepasta, radijs, tomaat, pindakaas, paprika of zelfs bieslook. Hier bij Ucademy hebben wij namelijk ons eigen bieslook plantje. Ideaal natuurlijk, we verzorgen hem goed en elke lunch pakken we wat verse bieslook van dit plantje. Er zijn dus genoeg etenswaren die je mee kan nemen. Dit betekent natuurlijk niet dat je een vegetariër moet zijn, je kan buiten kantooruren nog steeds genieten van jouw hamburger. Het maakt je bewust van wat je eet, en laten we eerlijk zijn; het is geen wereld ramp om tijdens de lunch eens wat anders te eten dan vleeswaren.

Door de jaren heen heeft Ucademy verschillende reacties gehad op dit beleid. Zoals Joyce, ze vond het een leuke uitdaging, en begon zich toen te beseffen hoe een kleine structurele verandering kan leiden tot onbewuste cognitieve veranderingen. Ze vindt het steeds lastiger om vlees te kopen, vooral omdat ze begint na te denken waar het nu eigenlijk vandaan komt.
Gelukkig zijn er bijna geen negatieve reacties gekomen op het beleid, wel vergaten sommige Ucademiers tijdens de invoering van het beleid af en toe dat we geen vlees meer zouden eten bij Ucademy, maar ondertussen hebben alle Ucademiers het beleid onder de knie. Iedereen is gelukkig erg positief over het beleid.

Ucademy inspireert mensen, zo ook Dennis. Dennis is onze project manager en trainer, Ucademy heeft hem geholpen om de stap naar vegetarisme zetten. Dennis wilde al een hele tijd vegetariër worden, maar hij woonde thuis en had niet altijd controle over het avondeten. Op een gegeven moment kwam er een periode aan dat Dennis steeds meer bij Ucademy op kantoor was. Het onderwerp vlees kwam vaak aan bod bij de gesprekken tijdens de lunch. Dit versterkte natuurlijk zijn neiging om die ene stap te zetten naar het worden van een vegetariër. Toen Dennis op een dinsdag in Juni het boek ‘Hoe gaan we dit uitleggen’ van Jelmer Mommers las, viel het kwartje. Het boek gaat over klimaatverandering en een hoofdstuk in het boek gaat over vlees.  Door dit boek heeft hij besloten een vegetariër te worden.

Door Ucademy heeft hij gerealiseerd dat hij vlees niet nodig heeft. Omdat het een groot onderwerp is bij Ucademy heeft hij voor zichzelf kunnen beslissen ‘Oké ik hoef geen vlees meer te eten’. Er zijn genoeg alternatieve op vlees, en je hebt eigenlijk niet eens vleesvervangers nodig. Wel houdt Dennis erg van hamburgers, en toeval treft: er genoeg lekkere vleesvervangers die op hamburgers lijken!

Geen vlees eten is beter voor het klimaat. Dat is redelijk bekend. Wij als Ucademy besparen door het vegetarisch beleid onder andere 50 liter per dag! Wij vinden de aarde belangrijk daarom beginnen wij op 27 februari met onze module Sustainabilty op de Breda University of applied sciences.

Aanmelden kan via deze link.

Amane van Elsacker
Amane van Elsacker