Warning: array_merge(): Expected parameter 2 to be an array, bool given in /customers/6/0/9/ucademy.net/httpd.www/wp-content/plugins/instagram-feed/inc/if-functions.php on line 583

5 simpele stappen voor een duurzame bedrijfsstrategie

Het is even wennen, maar we moeten allemaal de handen uit de mouwen steken om deze wereld wat ecovriendelijker en duurzamer te maken. We leven namelijk in een gevarenzone, en de feiten liegen er niet om. Er is meer aan de hand dan louter CO2 en een klimaatverandering: denk aan watertekort, plastic soep, gifstoffen, fijnstof en ontbossing. Volgens cijfers van het wetenschappelijk tijdschrift Nature verdwijnen er per seconde 476 bomen méér dan er worden geplant. Bomen die CO2 uit de lucht halen, vruchtbare grond vasthouden, onderdak bieden aan dieren en waarin 80 procent van de biodiversiteit op land zich bevindt. Deze onverminderde uitputting van grondstoffen en uitstoot van emissies betekent dat onze mondiale samenleving anno 2030 al kan crashen.[1] Gebruiksgemak is passé. In de 21ste eeuw vinden de echte milieuvrienden het niet erg om een stap extra te zetten – al is dat niet altijd even conveniënt. Als de hele wereld zou leven in de luxe die wij als Nederlands genieten zouden we 3,6 aardbollen nodig hebben. Echter als iedereen zou leven zoals mensen in Bangladesh zouden we met 1 aardbol ruim toekomen. Mijn punt: het is een kwestie van houding en mentaliteit. Neil Armstrong’s statement[2] kunnen we vandaag de dag omkeren:

“It’s one small step back for man, but one giant step for humanity forwards.”

Hier zijn 5 simpele stappen die elk bedrijf kan nemen. Je moet er maar net even aan denken. Hopelijk geeft dit artikel je nét de juiste inspiratie die je nodig hebt om deze wereld wat groener en duurzamer in te richten.

  1. Ga zero-waste

Stop met je wegwerpbekertjes en neem je mooiste mok van thuis mee. Dan heb je ook nog eens iets moois om naar te kijken! Lever rapportages niet hardcopy aan, maar via een USB, of over de e-mail.

Zero waste gaat verder dan de bekertjes en printpapier. Denk aan kapotte spullen: wat doe je daarmee? Het antwoord is simpel. Koop geen nieuwe laptop, dat is namelijk ontzettend vervuilend. De mijnbouw en productie emissie die bij het maken van een nieuwe laptop komt kijken is een grote boosdoener voor het milieu.[3] Ga daarom naar een reparateur met een kapotte laptop (of andere spullen) en laat ze maken waardoor ze langer meegaan. De impact is gigantisch.

  1. Voer een vegetarisch (of vegan, als je een groter duurzaam effect wilt bewerkstelligen) beleid in.

Voor de leken onder ons even het verschil tussen een vegetariër en een veganist: de vegetariër eet geen dieren. Dus dat wil zeggen geen vlees noch vis. De veganist gelooft dat je dieren om morele en gezondheid redenen niet moet utiliseren voor consumptie, en eet daarom geen dierlijke producten. Dus geen vlees en vis, maar ook geen zuivel, eieren, of andere producten waar dierlijke producten in zitten verwerkt. Een veganist eet uitsluitend plantaardige producten.

Wat je thuis doet, moet je zelf weten. Maar op de werkvloer eten wij vegetarisch![4] En als je dan toch bezig bent: de bevroren groenten en fruit, niet-seizoensgebonden producten en niet regionale producten zijn ook slecht voor het milieu.[5] Albert Heijn heeft hier tegenwoordig een goed systeem voor bedacht: daar hangt een groente- en fruitwijzer waarop staat welke groenten en fruit van het seizoen en regionaal is. Je kan dus het beste even naar de Albert Heijn om te kijken welke producten je moet kopen, om vervolgens naar de Lidl te gaan om ze te daadwerkelijk te kopen. De Lidl gebruikt namelijk minder gif.[6]

  1. Stop met vliegen

Doe je business meeting over een live-stream. Het is erg prettig om je zakenrelaties in de ogen te kijken terwijl je ze de hand schud. Echter is een eco-vriendelijk beleid, er geen waar je tonnen CO2 de lucht in pompt om een hand te schudden. Zo heeft Ucademy ook een businesstrip naar Hongkong afgezegd, en zal Ucademy participeren via een live-stream aan een congres waarvoor zij uitgenodigd is te spreken. [7]

  1. Ga voor minder en groenere energie

Dit is niet alleen een morele plicht om te verduurzamen als bedrijf, in 2030 moeten alle kantoorpanden minstens energielabel C hebben, besloten door de Nederlandse overheid sinds het klimaatakkoord van Parijs.[8] Het verduurzamen van kantoorpanden klinkt kostbaar, maar dat hoeft het niet te zijn. Er zijn zeer rendabele opties die zichzelf terugverdienen zoals het gebruik van LED-lampen, betere isolatie en het terugdringen van onnodig verbruik van inefficiënte klimaatinstallaties.

Ook overstappen naar een groenere energieleverancier hoeft niks extra’s te kosten en is een grote winst als het gaat om efficiënte verduurzaming.

  1. Communiceer relevante Sustainable Development Goals (SDG’s) in je bedrijf!

SDG’s zijn een blauwprint voor ontwikkeling van vrede en duurzaamheid op elk gebied. Uitgedragen door 150 wereldleiders zijn deze SDG’s in 2015 opgesteld om de globale uitdagingen te adresseren van de 21ste eeuw. Elk doel dient in 2030 bereikt te zijn.[9] De 17 SDG’s beperken zich niet tot het klimaat, maar beslaan ook thema’s zoals industrie innovatie en logistiek, of het bestrijden van honger.[10]

Elke instelling zou een maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten dragen. Dat heet MVO, maatschappelijk verantwoord ondernemen. Weet je niet waar je moet beginnen om je bedrijf duurzamer in te richten? Plot de doelen van je bedrijf dan op de 17 SDG’s om te achterhalen wat de belangrijkste motor is voor jouw bedrijf. Door deze SDG’s te communiceren bouw je mee aan een meer bewuste wereld. Want hoe groter de duurzame beweging groeit, hoe meer mensen awareness krijgen voor het klimaat.

BONUS TIP:

Tegenwoordig zijn er een hoop producten en verpakkingen die van biomateriaal gemaakt zijn. Dat maakt deze producten minder vervuilend in de productie, en dat betekent dat de producten vaak bioafbreekbaar zijn (disclaimer: dat is niet per definitie een producteigenschap van biobased producten). De ontwikkeling en stimulatie van biobased producten is natuurlijk een vooruitgang voor bioinnovatie en daarmee is een logisch gevolg vergroening van de aarde. Want vergroening wordt, hoe cru het ook klinkt, gekapitaliseerd. Met andere woorden: hoe groener de aarde, hoe groter het rendement. Meer weten over biobased producten? Neem een kijkje op het biobased opschalingscapus: The Green Chemistry Campus te Bergen op Zoom. [11]

[1] https://www.nrc.nl/nieuws/2017/12/19/milieuschade-is-voor-nederlanders-een-blinde-vlek-a1585534

[2] https://www.youtube.com/watch?v=Z9WDsgCIroE

[3] https://www.bedrock.nl/dit-nog-slechter-voor-het-milieu-dan-vlees-eten-yep-echt-waar/

[4] https://www.dehippevegetarier.nl/

[5] http://www.wrap.org.uk/sites/files/wrap/An%20initial%20assessment%20of%20the%20environmental%20impact%20of%20grocery%20products%20final_0.pdf

[6] https://vroegevogels.bnnvara.nl/nieuws/lidl-het-schoonst-meer-gif-bij-ah-en-plus

[7] https://babetteporcelijn.com/wp-content/downloads/CE_Delft_Top_10_milieubelasting.pdf

[8] https://www.nu.nl/ondernemen/4363029/ovg-energielabel-c-alle-kantoren-haalbaar-maar-er-meer-mogelijk.html

[9] https://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals/

[10] https://sustainabledevelopment.un.org/?menu=1300

[11] www.greenchemistrycampus.com

Eva-Lisa Janssen
Eva-Lisa JanssenMede-oprichter & Directeur
Die ambitieuze twintiger, klaar om te werken aan een nieuwe wereld. Gedreven door de honger naar kennis en co-creatie. Ik heb de handen uit de mouwen gestoken om deze wereld een stukje beter, leuker en mooier proberen te maken.
Het is mijn doel om deze wereld door te geven aan de volgende generaties op een manier waar ik trots op ben.
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.